« Gadget-runner goes old school | Main | Lekkere lange duurloop »

maandag 09 mei 2016

Dwingelderveld Trail

Vakantie! Tijd om met vrouw en kinderen de auto vol te laden (en alles wat niet past op het dak of op de trekhaak te schroeven) en een kort weekje te gaan kamperen.

We vonden een mooie camping net buiten Ruinen, tegen het Dwingelderveld aan: LandClub Ruinen. Op loopafstand van het informatiecentrum (ook erg leuk voor kinderen door de prachtige tuin waar ze van alles kunnen ontdekken).

Vooraf al wat onderzoek gedaan naar mogelijke hardlooproutes in de omgeving. Daarbij vond ik op de site van Natuurmonumenten een link naar een route die men had uitgestippeld door het park.

Helaas geen GPX, maar een kaartje in PDF-formaat. niet echt practisch, want het kaartje is te klein om de rotue duidelijk weer te geven. Gelukkig had iemand op www.afstandmeten.nl de route geuploadet (zoek naar"DR1-trailrun-dwingelderveld"), dus die naar m'n horloge gestuurd.

De vakantieweek begon koud, heel koud. Vorst aan de grond in de nacht en overdacht niet boven de 12 graden. Prima loopweer en een korte loop over het lange rechte zandpad over de hei verliep voorspoedig.

In de loop van de week werd het warmer en warmer en op de dag dat ik deze trail ging lopen was het een aangename 17 graden bij aanvang. Het zou nog warmer worden.....

De start van de route is ter hoogte van het informatiecentrum. Verrassend genoeg word je niet direct het bos of de hei opgestuurd, maar over een breed graspad over een akker. Niet veel later ga je dan toch het bos in. Brede paden, single-tracks, stepping-stones en bruggetjes, het zit er allamaal in die eerste kilometers.

Na 7,5 kilometer kom je het bos uit en loop je over een single-track langs de hei.

Dan passer ik bij ong. 9 kilometer een bordje. Er wordt vermeld dat het wandelpad onder water staat.

"Zal wel meevallen", denk ik en loop door. Slechte keus. Niet veel later verdwijnt het pad in inktzwart water en links en rechts is het een moeras met graspollen en water met onbekende diepte. Ik besluit om met een wijde boog linksom te lopen. Het leek alsof daar vaker mensen waren geweest. Ik probeer via de graspollen droge voeten te houden maar glij toch regelmatig met m'n voeten het water in. Het water komt tot boven mijn enkels en m'n Salomons lopen vol. Toch maar doorzetten. Eenmaal aan de overkant ga ik op een betonnen randje zitten om m'n schoenen uit te doen en m'n sokken uit te wringen. De zon bakt al aardig, maar ik besluit niet te wachten tot alles droog is en gewoon door te lopen. 'T is even soppen en ik had wat angst voor blaren, maar uiteindelijk viel dat allemaal wel mee.

Voorbij dit obstakel weer het bos in. Even een ruiter gewaarschuwd voor het waterballet dat haar en haar paard te wachten staat als ze het pad inslaat waar ik net uitkom. Ze besluit om toch maar een andere route te pakken.

Nu richting Westeinde, deels via een zandpad naast een fiestspad, maar ook een mooi deel over smalle, stille bodpaadjes.

Van 13,5 tot 15 kilometer weer een zandweg langs de weilanden, daarna weer terug de schaduw van de bossen in.

Bij 17,5 draai je "De Ring" op en loop je langs de beroemde radiotelescoop.

Daar waar een bord naar links wijst naar "De Bospub" (lekkere broodjes en pannenkoeken!) sla ik rechts, passeer een schaapskudde en dan ben ik nog maar één afslag verwijderd van het einde. Helaas is het na die afslag nog wel 3,5 kilometer rechtdoor tot je er bent....

Het zandpad komt bij 22 kilometer met het fietspad waar het op mooie dagen file-fietsen is. Gelukkig is het zandpad vrij van verkeer. Langs de schaapskooi, het informatiecentrum komt in zocht....

Een hardloper die me tegemoet loopt roept "Topper!". Wat een tof gebaar.

"Reach Goal" zegt mijn horloge. ik ben rond! 2:25.23 voor 24,23 kilometer.

Voor de hoogtemeters (34+) hoef je deze trail niet te doen, maar voor de afwisseling (bos, heide, akkers) zeker een aanrader.

PPosted by Jeroen at 15:18.44
Edited on: dinsdag 31 mei 2016 15:41.49
Categories: Running, Trails