« Trail verkenning: Wisenttrail 16K (uitgebreid) | Main | Gadget-runner goes old school »

zaterdag 30 januari 2016

Kalenji Runlight

Licht in de duisternis.

Intro

Eind van de herfst en gedurende de winter is het ’s avonds te donker om nog veilig te kunnen hardlopen zonder enige vorm van verlichting. Met reflectie (op je kleding of als hesje) en wat knipperende lampjes om je armen kom je een aardig eind, maar die oplossingen leveren niet genoeg licht op op plekken die echt stikdonker zijn. Hobbelige paden en takken op de weg blijven zo een gevaar voor je enkels.

Er zijn meerdere manieren om licht mee te nemen. De bekendste is een hoofdlampje, bijvoorbeeld van Petzl, Mammut of Black Diamond. Ook kan je een zaklampje in je hand houden tijdens het lopen. Bij de hoofdlampen is het nadeel dat de lichtbundel meebeweegt met je hoofd. Dat maakt dat je zicht vooruit erg onrustig is.

Een lampje in de hand vind ik dan weer niet prettig omdat je je hand in een vaste positie moet houden wil je een rustig beeld hebben.

In 2014 kwam sport-warenhuis Decathlon met de Runlight. Eind vorig jaar kreeg ik deze lamp als (vervroegd) verjaardagscadeau.

Wat is het

De Kalenji runlight van Decathlon is een lamp speciaal ontworpen voor hardlopers.Voorop zit een LED die in drie stappen feller gemaakt kan worden met behulp van een klein knopje. Achterop zit de accu, met daarin verwerkt drie rode LEDs. Deze rode LEDs knipperen als de lamp aanstaat.

De lamp wordt gedragen met een soort harnas: een borstband en een band die over de rechterschouder loopt. Over deze laatste band loopt de stroomdraad van de accu naar de lamp. Waar de borstband en de schouderband elkaar ontmoeten, ter hoogte van het borstbeen, zit een driepuntige ster met in het hart de lamp. Aan de onderkant, dus het deel dat je op je lichaam draagt, zit een stuk zacht plastic met ruwe structuur dat zowel voor wat comfort zorgt als dat het voorkomt dat de lamp gaat schuiven.

In de doos

 • De Runlight, klaar voor gebruik, alleen opladen en even het kabeltje in de clip op de schouderband duwen
 • USB oplaadkabel
 • Handleiding
 • Recycling-pamflet

Ervaring

Ik heb nu een krappe 30 kilometer gelopen met de Runlight verdeeld over drie workouts. Daarbij heb ik specifiek gekozen voor routes met zo min mogelijk straatverlichting (Doesburgerdijk en de N304 hier in Ede zijn mooie voorbeelden).

Het aantrekken van de Runlight is even wennen. De elastische banden hebben de neiging in elkaar te draaien waardoor je met slagen in de banden komt te zitten. Dat zit niet comfortabel. Een spiegel kan hierbij uitkomst bieden, dan zie je goed of je accupak gedraaid zit.

De band van de Runlight loopt een stukje boven de borstband van mijn hartslagmeter. Daardoor voelt het in het begin of je HSM is afgezakt, terwijl je de band van de Runlight voelt.

Eenmaal onderweg valt op wat een bak licht de Runlight uitspuugt. Door de beweging van je romp zwaait de bundel een beetje heen-en-weer over de weg, maar het is niet storend. De lichtbundel is naar beneden gericht op een punt een paar meter voor je, zodat tegenliggers niet verblind worden. Zelf in het stikdonker zijn weg en obstakels duidelijk zichtbaar.

Wat wel opvalt is dat door het felle licht alles buiten de straal minder zichtbaar is. Zo zag ik tijdens één van mijn runs pas een tegenligger (zonder enige vorm van reflectie of verlichting, mafkees) pas toen ie mijn lichtbundel in liep. Da’s wel even schrikken.

Conclusie

Decathlon heeft met de Kalenji Runlight een interessant apparaat ontwikkeld om ook in het donker veilig te kunnen hardlopen. De lichtopbrengst, accuduur en positie van de lamp maken het een prima lamp om 's avonds een veilige training te kunnen doen. Bij langere tochten gaat de druk op het borstbeen bij sommigen wellicht irriteren.

Hoe vrouwen de Runlight ervaren weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat de borstband niet altijd prettig zit.

Voordelen

 • Veel licht, ook op zwakste stand
 • Rugzak-compatible. De borstband die door de accu loopt kan je losmaken en dan de accu in je rugtas stoppen. In het sleutelvakje van mijn Raidlight Olmo 5 was voldoende ruimte.
 • Extra accu (powerbank) aan te sluiten voor langere tochten (niet getest)
 • Verblindt je medelopers niet als je ze aankijkt (itt headlights)
 • Je mag je even Iron-Man voelen met zo’n lichtbron op je borst :-)

Nadelen

 • Drukknopje is erg klein, zeker als je handschoenen aan hebt.
 • Kan oncomfortabel voelen bij lange loop
 • Je kan de banden strakker of losser maken. Echter kan je de losse uiteinden niet netjes vastmaken waardoor ze tegen je armen en lichaam flapperen. Een simpel elastiekje om de banden kan dat verhelpen.
 • Als je regelmatig met en zonder rugtas loopt is het loshalen van de accu een vervelend werkje. Liefst had ik een soort quick-release gezien op de accu.
PPosted by Jeroen at 13:01.15
Categories: Gadgets, Running