« Trail verkenning: StuwwalTrail | Main | Kalenji Runlight »

woensdag 16 december 2015

Trail verkenning: Wisenttrail 16K (uitgebreid)

Deel twee van mijn "Avonturen op een vrije dinsdag".

Twee weken geleden liep ik de route van de StuwwalTrail 20K. Dat verhaal is hier terug te vinden.

Voor mijn tweede avontuur koos ik een trail in de buurt van mijn werk. Elke werkdag rijd ik vlak voor Apeldoorn langs natuurgebeid "Het Leesten". Hier wordt ook eens per jaar de WisentTrail georganiseerd. Deze komt in een uitvoering van 16, 32 en 53 K. De route die ik uiteindeijk heb gekozen is de 16K, maar dan de uitgebreide versie. Deze is door de organisatie (AV Veluwe) ook op afstandmeten.nl gezet, net als de 3 wedstrijdroutes. Deze uitgebreide versie is iets meer 19K.

De weersvoorspellingen waren goed, het zou droog blijven en de zon zou ook nog een opwachting maken. Toch was het behoorlijk fris, ik vertrok vanaf de parkeerplaats Het Leesten/Ugchelse Berg met een thermoshirt, longsleeve, korte broek en handschoenen en de Raidlight op de rug gevuld met 750ml Isostar, een banaan en een gelletje.

Het begin is direct leuk, na een honderd meter links de berg op, dan weer naar beneden om vervolgens, ditmaal via een trap, weer omhoog te klimmen.

Daarna ga je de omheining van het Leesten weer uit en verdwijn je het bos in. Vanaf hier is het een flink aantal kilometers met vooral brede bospaden.

Na zeven kilometer de Miggelenbergweg oversteken, gevolgd door een klim, ditmaal over een heideveld. Prachtig vergezicht als je boven bent.

Hier ging ik even de mist in met de navigatie, een verkeerde afslag leverde heen-en-weer lopen met als gevolg zo'n 750 overbodige meters. De twee wandelende dames die ik meerdere malen tegenkwam moeten wel gedacht hebben dat ik het spoor helemaal bijster was....

Weer terug de Miggelenbergweg over en bijna 2 kilometer zonder afslagen over een goed begaanbaar bospad. Zo halverwege de route, dus goed moment om wat te eten.

Het venijn zit in de staart. Want na zo'n 15 kilometer is het ineens gedaan met de brede bospaden. Ik word een smal paadje ingestuurd en deze singletrack schiet direct de lucht in. Hier is het een soort bergrug (zover je daar in Nederland over kan spreken), een smal paadje een flink aantal meters boven de omgeving. Als een soort achtbaan ga je hier omhoog, omlaag en snelle bochtjes door. Een feestje :-)

Als ik de achtbaan achter me laat is het weer doordraven over brede lanen. De 18e kilometer gaat weer over een heideveld. Wel veel losse honden hier, helaas.

Aan het eind van kilometer 19 beland ik in een mountainbike-park. Hobbels, schansen, kuipbochten. Vast leuk om doorheen te fietsen, maar de bochten liggen zo dicht op elkaar dat navigatie bijna niet mogelijk is, ook omdat je je ogen op het smalle pad moet houden. Dit deel had van mij niet gehoeven, het voelt nep om hier doorheen te moeten lopen terwijl er een heel bos is met leuke paden.

Het einde is nu in zicht. Een lang verhard pad leidt naar de toegangsweg van de parkeerplaats, alwaar mijn horloge piept om aan te geven dat het erop zit.

20,5 KM, 1:55 rond, 134 hoogtemeters.

Conclusie.

  • Een trail die veelbelovend begint, je vervolgens in slaap sust met brede, makkelijke paden, om vervolgens keihard toe te slaan met een singletrack achtbaan. Jammer van dat stuk door het mountainbike-park.
  • Mooie uitzichten, duidelijk route.

De wisenttrail wordt in 2016 gehouden op 4 september. Er is ook een winter-versie van de trail (met 8,5, 16 en 23K afstanden), maar die wordt op een andere locatie gehouden (sportpark Ordenbos

PPosted by Jeroen at 15:03.55
Categories: Running, Trails