« DS108J met dubbel persoonlijkheid | Main | Trail verkenning: Wisenttrail 16K (uitgebreid) »

maandag 30 november 2015

Trail verkenning: StuwwalTrail

(Oorspronkelijk als post in het Hardlopen-topic van Tweakers gepubliceerd)

Eind van het jaar, nog even wat overtollige vakantiedagen opmaken. Op 24 november bedacht dat ik de route van de stuwwaltrail in Oosterbeek eens wilde proberen. Dus, route gedownload van stuwwalloop.nl en op m'n horloge gezet.

Rugtas ingepakt met banaan, gel en Isostar-drink. Themoshirt en longsleeve aan.

In de auto naar Oosterbeek. Wat een hondenweer. Is dit wel zo'n goed plan?

Aangekomen in Oosterbeek, geparkeerd naast de tennisvelden, toch ook nog maar m'n regenjack aangetrokken. De regen kwam nu toch flink naar beneden. Een man die z'n hondje aan het uitlaten was keek me een beetje meewarig aan terwijl ik me even aan het opwarmen was.

Dan maar op pad. De eerste paar honderd meter kon ik de route prima volgen. Daarna begonnen de problemen. Vijfsprongen (welke afslag?), beekjes met aan weerszijden een pad (bruggetje over of niet?) en paden die onherkenbaar waren door de dikke laag bladeren. Na 2 kilometer gelukkig weer duidelijkheid. Hoewel her en der nog even gestopt en terug gestoken waren de grootste missers wel voorbij.

Bij 7 kilometer (over de Fonteinallee) gaf m'n GPS aan dat ik terug moest steken. Huh? Waar dan? Er loopt hier naast de weg een sloot? Een paar meter terug was inderdaad een oversteekje, maar een echt pad kon ik het niet noemen. Toch maar die kant op. Ai, een slecht onderhouden trap naar de top van de stuwwal. Pittig. Bovenaan even pitstop en orienteren.

Hier begon het mooiste deel van de route. Prachtige vergezichten, stevige klimmen, lange afdalingen. Ook hier waren de paden soms niet helemaal duidelijk door de bladeren, die ook de modder goed wisten te verbergen tot je er middenin stapte.

Kilometer 14 markeerde het keerpunt van de route. Even later bij het oversteken van de Boersberg de weg kwijt, pad door het bos was onvindbaar. Dan maar dwars door het bos naar het volgende punt.

En dan sta je op kilometer 19 ineens weer in de bewoonde wereld. Heveadorp. Even een straatje door en weer het bos in, de beschaving weer achter gelaten.

Met 19 kilometer op de klok zou ik er toch zo onderhand moeten zijn, volgens afstandmeten.nl was de route bijna 20 kilometer. Helaas zou het nog bijna 3 kilometer met 2 forse klimmen duren voor ik eindelijk op mijn horloge het trackpoint "END" te zien kreeg.

Resultaat: 22,65 kilometer op 2:26:33, 400 hoogtemeters

Wat ik hier heb geleerd ;)

  • zonder bordjes, vrijwilligers en mede-lopers is dit een lastige route om te volgen, zeker als de paden onherkenbaar zijn door het bladerendek
  • ik moet echt meer werk maken van klimmen
  • Trailen is gaaf, zelf bij hondenweer

Over een paar weken is de wintereditie van deze trail (maar al helemaal vol)

PS.

Hoe de Bazen deze trail lopen kan je lezen op de blog van Infinchable _/-\o_ .

PPosted by Jeroen at 15:01.49
Categories: Trails