« Cheap 'n cheerful | Main | GlobalSat GM-625 naar A'Rival SpoQ »

vrijdag 19 december 2014

Indoor training

Met twee kleine kinderen is het niet altijd mogelijk om de sportschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan om te rennen. Daarom is er een maand of wat geleden een crosstrainer in huis gekomen. Via Marktplaats een Tunturi C3 op de kop getikt. Was even spannend om 'm thuis te krijgen met de auto, zo'n apparaat is groter dan je denkt.

Bij thuiskomst natuurlijk direct sportspullen aan en een proefritje maken. Wat een gepiep en gekraak! En dat waren niet eens mijn spieren en gewrichten :-) . Gelukkig was de oorzaak snel gevonden. De pilaar waarop de boordcomputer is bevestigd zat was los, met een inbussleutel was dat euvel snel verholpen.

Enige dagen na de installatie van de crosstrainer publiceerde SportTracks op hun blog een artikel over intervaltrainingen. Daarin ook voorbeelden van intervaltrainingen die je op een crosstrainer kan doen:

 

En een nerd zal geen nerd zijn als ie niet dacht dat daar vast wel een appje voor zou moeten zijn. Timer van Runtastic op de tablet geinstalleerd, tablet in een houder recht voor de crosstrainer.

Timer heeft een mooie interface waarmee snel een workout gedefinieerd kan worden (wil je meer dan één workout beheren, dan kost je dat 0,99 Euro). Tijdens de workout toont een teruglopende cirkel aan hoe ver je bent in je segment, een stem telt drie seconden voor het einde van een segment af. Je hoeft dus niet constant op het scherm te kijken om je voortgang te bepalen. Ondanks de geliktheid van Timer mis ik toch wat zaken:

  • De warmup-tijd kan je instellen, de cooldown-tijd niet (en je tablet schiet na het einde van de laaste interval in de schemrbeveiliging, dus je kan ook niet even de klok gebruiken)
  • Er kan maar 1 segment (work + rest) gedefinieerd worden. In de voorbeelden van Sporttracks hierboven is het definieeren van de Compound intervals dus niet mogelijk.
  • Instellen van tijden ziet er mooi uit, maar is een beetje priegelig als je op de seconde nauwkeurig iets wilt instellen, dan zou het makkelijk zijn als je die gewoon via het onscreen-keyboard kan ingeven

Daarom heb ik ook wat andere timer-apps op de tablet geinstalleerd, deze ga ik de komende weken testen.

En, hoe bevalt het?

Dit soort intervaltraining (ook wel HIIT genoemd, als in High Intensity Interval Training) is pittig. In de 20 a 30 minuten die je bezig bent ga je echt stuk. Dat is zo anders dan 1 of 2 uur rennen in het bos, maar ja, als je even snel aan je conditie wilt werken is het een aanrader.

PPosted by Jeroen at 14:41.24
Categories: Running, Software