« Telefoonspam, Knab-lastig om af te komen | Main | Cheap 'n cheerful »

dinsdag 14 oktober 2014

Google Cardboard via TinyDeal

Disclaimer.

Na dat ik Google Cardboard had besteld bij TinyDeal werd ik door deze webshop benaderd met de vraag of ik een review wilde schrijven. In ruil daarvoor zou men de verzendmethode upgraden, zodat ik mijn bestelling eerder in huis zou hebben.

TinyDeal heeft een heel programma om reviewers te belonen op basis van pageviews.

Wat is Google Cardboard?

Cardboard is een low-budget Virtual Reality headset. Met een voorgestanst stuk karton, wat losse onderdelen en een (compatible) smartphone kan je zelf een VR headset in elkaar zetten.

Wat is nodig

 • Stuk karton met het model
 • Twee stukjes klittenband
 • Twee magneten (optioneel, zie verder)
 • Twee lenzen
 • Elastiekje
 • Smartphone (niet inbegrepen :-) )

Via Tinydeal kan je voor 2.61 euro bovenstaande als set kopen. Alleen nog een smartphone en je bent klaar.

Wat je ontvangt wijkt iets af van wat Google laat zien op haar cardboard website. Het grootste probleem is dat de beide lenzen niet voorgemonteerd zijn. Ze klemmen tussen twee platen karton maar zijn gevoelig voor verschuivingen, en daardoor wordt het geprojecteerde beeld niet scherp meer getoond.

Daarnaast worden de magneten ook los geleverd, terwijl ze in het model van Google al in het karton zijn verwerkt. De losse magneten in het TinyDeal model kunnen losschieten en dan moet de doos weer open om ze terug te plaatsen.

Wat betreft die magneten: deze dienen als inputmethode. Omdat je smartphone in het cardboard wordt opgelsoten kan je het touchscreen niet gebruiken. Door de beide magneten ten opzichte van elkaar te verschuiven verandert het magnetisch veld en dat kan door een sensor in je telefoon worden opgepikt. Op moment van schrijven zijn er maar een beperkt aantal telefoons die zo'n sensor hebben:

 • Google Nexus 4 and 5
 • Motorola Moto X
 • Samsung Galaxy S4 and S5
 • Samsung Galaxy Nexus

Heeft je telefoon geen magneto-sensor, dan kan je die emuleren met een stripje koper dat in verbinding staat met het schem van je telefoon. Tweemaal op de koperstrip tikken zou hetzelfde effect moeten hebben als een "klik" met de magneten. Als ik dit heb getest zal ik deze blogpost bijwerken.

Montage

Alle onderdelen komen in een doorzichtige plastic zak. Er zit geen handleiding bij.

Vouwinstructies zijn te vinden op de cardboard website, maar omdat de versie van TinyDeal iets afwijkt in het kort de werkwijze:

 1. Verwijder alle gestanste delen uit het karton.
 2. Vouw de plaat met de lensopeningen in drie lagen op en zorg dat de lenzen tussen de twee buitenste lagen in de gaten geklemd liggen.
 3. Vouw de behuizing (grootste stuk karton, hierboven nummer 1) tot een soort bakje en "rol" daarin de "spacer" (rechtsboven in het plaatje) en de plaat van stap 2 met de bolle kant van de lens naar binnen.
 4. Klittenband op de bovenkant plakken en presto.

Gebruik

Om van Cardboard te kunnen genieten dien je een app op je telefoon te installeren. Google biedt de Cardboard app, met daarin wat demonstraties. Ook kan je, via de beta versie van Chrome voor Android, naar deze site surfen. Daarnaast zijn ook andere apps in de Play Store die je kunt gebruiken met Cardboard.

Het mooiste dat ik tegenkwam is beschreven op deze pagina op Tweakers.net. Je kan je Cardboard gebruiken als VR helm voor PC-games!

Conclusie

Voor het geld hoef je het niet te laten. Het is echter een lastig werkje om de lenzen zo af te stellen dat je ook daadwerkelijk een scherp beeld krijgt. Daarnaast is het beeld redelijk grof: je zit met je neus op het scherm en de lenzen vergroten het beeld zodat je de afzonderlijke pixel;s bijna kan tellen.

Zelf ga ik nog een hoofdband aan het karton bevestigen, zodat je "handsfree" naar de virtuele wereld kan kijken. Zeker als het projecteren van PC-games goed werkt is het een leuke gadget.

PPosted by Jeroen at 14:32.03
Categories: Gadgets