« Heartbleed-bug gefixed voor DSM 4.0 en hoger | Main | Nieuwe DSM 4.0 »

woensdag 30 juli 2014

Backup in de cloud

Een tijd lang gebruikte ik SynoBox om data op mijn DS108j naar Dropbox te back-uppen. Dat werkte (traag) tot vorige week prima. Toen ik echter wat wilde aanpassen in de instellingen gaf SynoBox niet thuis en ook een herinstallatie gaf geen resultaat.

Dus, opzoek naar een vervanging. Helaas is mijn DS zo oud dat ie niet de laatste versie van DSM (5.0) kan draaien. In die versie is backup naar diverse cloud-providers standaard opgenomen. Met een beetje rondzoeken kwam ik de optie Rsync tegen in DSM. Als je doelserver ook rsync ondersteunt kan je met de standaard back-up tools van DSM een backup-taak aanmaken.

Nu nog een provider vinden die rsync aanbiedt en die niet te duur is. Sowieso was ik op zoek naar een andere provider omdat ik bijna tegen het maximum van de gratis 50GB van dropbox aanliep. En toen kwam ik Strato's HiDrive tegen. Betaalbaar (7 euro per maand voor 100GB, eerste 6 maanden gratis), ondersteunt rsync en als extraatje ook nog eens gehost in de EU.

Dus... accountje aangemaakt, user-id en wachtwoord ontvangen en op naar mijn DiskStation.

Met behulp van deze blog was het een fluitje van een cent om de boel aan de praat te krijgen. Op moment van schrijven is de eerste (full) back-up bezig. De snelheid verbaast me: zo veel sneller dan SynoBox! En dat op een kastje van 6 jaar oud.....

PPosted by Jeroen at 14:24.16
Categories: Synology