« Advertentie (Marktplaats) | Main | SynoBox op een DS-108J »

vrijdag 19 juli 2013

Lost in Translations

Voor het bewerken van GPS tracks gebruik ik het in Java geschreven Prune van Activity Workshop. Deze tool is in meerdere talen te gebruiken en de ontwikkelaar biedt een op wikispaces gebaseerde tool om zelf aan het vertalen te slaan. Omdat er nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar was heb ik me daar op gestort.

Zo eens in de zoveel tijd krijg ik een mailtje dat er een nieuwe versie van Prune op stapel staat en dat er nieuwe tekstfragmenten vertaald dienen te worden. Versie 15 van Prune is nu geheel in het Nederlands te gebruiken.

Het is/was een leuke klus en je ziet dat het gewaardeerd wordt.

Op mijn werk gebruik ik FileSeek om door bestanden te zoeken naar tekstfragmenten. Het is een snel en uitgebreid maar gebruiksvriendelijk programma.

Een tijdje geleden zag ik dat Binary Fortress, de makers van FileSeek, vertalers zochten voor hun applicatie. Na aanmelding kreeg ik een link naar de vertaalsite en kon ik beginnen.

Helaas was het werk hier iets lastiger. Bij Prune werd ieder te vertalen fragment voorzien van uitleg over wat het doel was van de tekst in een "Descriptions"-kolom, zoals hieronder:

Key Description English Dutch

menu.file Menu for file operations File Bestand

Bij FileSeek was het soms gokken omdat alleen de brontekst getoond wordt, zonder enige context behalve een technische naam waaronder een set fragmenten wordt gegroepeerd:

BFFormSettingsAdvanced: Controls

Instelling

Setting

En ja, om het nog iets onduidelijker te maken dien je de vertaling boven de originele tekst in te voeren, iets dat me in het begin een paar keer ontschoten was.....

Binary Fortress biedt naast een gratis versie van FileSeek ook een FileSeek Pro versie waarvoor betaald moet worden: $9 (single user) tot $599 (enterprise edition). De verschillen tussen de Free en Pro versie zijn hier te vinden in deze link.

Als dank voor mijn werk heeft Binary Fortress me een FileSeek Pro licentie cadeau gedaan.

PPosted by Jeroen at 13:43.07
Categories: Persoonlijk, Software