« Android TV-stick U1A | Main | Advertentie (Marktplaats) »

vrijdag 08 maart 2013

Dubbel gecloud houdt beter

Twee jaar geleden kreeg ik mijn eerste smartphone, een Samsung Galaxy S. Diezelfde tijd gaf cloud opslag dienst BOX.NET nieuwe gebruikers van een Galaxy 50GB gratis ruimte. Een mooie plek om mijn foto's veilig te stellen.

We zijn nu twee jaar verder en het was tijd voor een nieuwe telefoon. Tevreden als ik was over mijn ouwe Galaxy, werd het de nieuwe Galaxy SIII.

En ook ditmaal was er weer een mooie actie geregeld. Niet BOX, maar concurrent DROPBOX biedt nu 48GB (+ 2GB die je altijd krijgt = 50GB) ruimte aan.

En nu ben ik dus in het bezit van twee grote wolken opslag.

Mijn idee was om mijn dierbare foto's dubbel op te slaan, dus zowel naar box als dropbox te kopiëren. Je weet maar nooit wanneer een cloud provider er mee stopt, geld gaat vragen of technische problemen krijgt. Ik wil dan wel bij m'n foto's kunnen komen.

Maar goed. Aan de slag.

Foto's uploaden

Met de box.net tool (Box sync) is het mogelijk een map aan te wijzen op je pc (of aangesloten randapparaat) die vervolgens gesynct wordt met je box.net account.

Omdat de map in de cloud initieel leeg is, wordt ALLES dat je lokaal hebt gestaan gekopieerd.

(ps. helaas moet de naam van de lokale map altijd "My box files" heten, dus je zal de inhoud van de map die je wilt syncen daarin moeten plaatsen)

En dan begint het feest. Voor de circa 30GB aan foto's en filmpjes die ik lokaal had opgeslagen, was box sync meerdere dagen bezig. Wat precies de bottleneck was weet ik niet. Natuurlijk is de uploadsnelheid van mijn provider niet zo hoog, maar of dat de oorzaak is?

Hoe dan ook, ik wilde alle bestanden ook nog op dropbox plaatsen. En om nou weer mijn pc dagen te laten ratelen. Daar moet toch een oplossing voor zijn?

En die is er. Er zijn er meerdere, zelfs.

Allemaal diensten om bestanden van de ene cloud provider met de ander te synchroniseren.

Een overzicht van de diensten die ik heb bekeken:

(my)backupbox

+ Selecteer bron en doel in een heldere interface

+ schedual

- Je mag maximaal 1GB met een gratis account, betaalde accounts beginnen bij $20/maand

CouldHQ

+ Bij aanvang heb je 15 dagen de kans hun Premium Plan te proberen, ideaal als je eenmalig heel veel data wilt syncen.

+ Selecteer bron en doel in een heldere interface

- Na 15 dagen val je terug naar het Free Plan waarmee je maar 50 bestanden per keer kan syncen

-- Voor een synchronisatie met Box heb je na de eerste 15 dagen sowieso een payed account nodig.

Wappwolf

+ Meer dan alleen synchroniseren

- Niet handig een eerste bulk synchronisatie uit te voeren

Initieel vullen van mijn dropbox

Omdat ik eigenlijk maar één keer een berg wilde synchroniseren, heb ik dat via CloudHQ gedaan. De volledige kopie-slag duurde zo'n 8 uur, en je hebt er geen omkijken naar, je krijg een mailtje als ie klaar is.

Nu de proefperiode van CloudHQ is verlopen is de dienst niet meer zo interessant, maar omdat ze een gratis levenslang Premium Account bieden als je 10 mensen zo ver krijgt lid te worden, laat ik m'n account nog even actief.

Bijhouden wijzigingen in Box naar Dropbox

De Box sync app zorgt voor de synchronisatie van mijn foto's op de pc met mijn box-account. Wappwolf monitorred mijn Box en kopieert nieuwe en gewijzigd foto's naar mijn dropbox.

Maar dat is nog niet alles, Mike!

Wappwolf kan nog veel meer en ik heb nu ook een "automation" draaien die foto's die mijn camera automatisch naar dropbox kopieert verwerkt:

- Verklein het formaat

- Plak een tekst op de foto

- FTP naar mijn NAS

Nu zijn de foto's prima geschikt om in mijn blog te gebruiken!

PPosted by Jeroen at 13:31.34
Categories: Software