Main | februari 2017 »

maandag 19 juni 2017

Nog maar 400 meter!

18 juni 2017, op pad voor mijn derde deelname aan de Veluwezoomtrail. Start om 11:00. Prima want het zou warm worden die dag...erg warm. Bij vertrek is het nog een acceptabele 24 graden, maar de voorspelling lag op een graad of 30 later op de dag.

De start/finish was dit jaar verplaatst naar een klein hoekje naast de tennisvelden. Jammer, zeker omdat de finish vorig jaar erg gaaf was, je kwam een heuveltje op en zag dan een grasveldje met de finishboog en al het publiek erom heen.

Maar goed, dat is de finish, die op dat moment nog uren op zich laat wachten.

Voor de start wordt iedereen gecontroleerd. Gezien het weer heeft de organisatie wijselijk besloten dat je mag meelopen aan de 33k als je minimaal een liter water bij je hebt. Onderweg zijn twee verversingsposten, maar om het zekere voor het onzekere te nemen een prima voorzorgsmaatregel. Een regel waar ik ruimschoots aan voldoe, met mijn twee Raidlight 750ml bidons met water en 1 liter Isostar in mijn waterzak.

Bij de start wordt nog even aangegeven dat men de route iets heeft aangepast om het meest hete deel van het traject te omzeilen, maar, zo zegt de speaker 'je zal nog steeds aan je 33 kilometer komen'.

Om 11 uur vertrekt de meute. Een stukje verhard langs de sportvelden, maar al snel het bos in. Al snel kom ik in een groepje terecht wat een vrij constant tempo van ongeveer 6:15 aanhoudt. Het gaat goed, de warmte is niet vervelend en de verversingspost bij 15kilometer sla ik over (jammer dat iedereen midden op het pad stilstaat....)

Na een flinke bocht met stijging van zo'n 40 meter en een korte pitstop is het 4 kilometer kaarsrecht doorlopen. Ik haak aan bij wat renners die een lekker tempo aanhouden en zo kom ik redelijk makkelijk door bij kilometer 20.

Niet veel later begin ik wat opkomende kramp te in mijn linker kuit te voelen en de benen voelen dan sowieso al wat zwaarder aan. Ik wandel wat steile stukken omhoog en dender daarna met weinig souplesse weer naar beneden. Dan is het tijd voor het hoogtepunt, de Posbank. Een grillig stuk heide in een dal waar we doorheen gaan. Daar staat ook de fotograaf van het evenement, Mischa Visser. Ik zie hem zitten en zeg tegen de loper achter me: 'Kom op, we gaan even rennen voor de foto!'. Het werkt en de foto's zien er prima uit :-)

Eenmaal uit het dal van de Posbank is er achter het Paviljoen De Posbank de tweede verversingspost. Hier blijf ik even hangen. Een paar bekers water in m'n nek, m'n petje even doorweken. En snel wat stukken meloen naar binnen werken.

Volgens de teller zou het nu nog maar 8km moeten zijn. In mijn hoofd reken ik op nog een uurtje lopen. Er zitten echter nog wat vervelende klimmetjes in het parcours en ik moet steets vaker mezelf er toe zetten om ook op de vlakke gedeelten gewoon te blijven rennen.

Dan staat er ineens een moutainbiker langs de kant van de weg.'Nog 400 meter!' roept hij. Ik kijk op mijn horloge, net als de renners om me heen. Afgelegd: 31 kilometer. Ik vraag de fietser of ie het meent of dat mijn horloge kapot is. Hij meent het. Alle vermoeidheid lijkt uit mijn benen te stromen en ik zet aan voor een laatste spurt. Even later hoor ik in de verte de speaker en publiek langs de kant schreeuwt: 'nog honderd meter!'. Dan zie ik het hek van de tennisvelden, draai het start/finishgebied in en druk af op 3:42:30 (volgens de site: Bruto 3:42:44 - Netto 3:42:11).

Alle vloeistof die ik had meegenomen is opgegaan. Eten daarentegen heb ik nog over. Door de warmte had ik gewoon geen trek. Erg onverstandig en ik denk één van de redenen van het verval na 22 kilometer. Leermoment voor de volgende keer.

Ik stap op de fiets richting mijn schoonouders voor een lekkere douche.

Thuis bekijk ik de route van afgelopen jaar en dit jaar. Er is inderdaad een stuk ingekort. De Posbank zijn we ditmaal redelijk recht doorgestoken, in plaats van een extra afdaling en klim richting het transferium. Dat scheelt zo'n twee kilometer en 50D+ hoogtemeters.

Posted by Jeroen at 13:17.27
Categories: Persoonlijk, Running